Hvad er et redigeret billede?

Redigeret eller uredigeret?

På mange bryllupsfotografers hjemmeside kan man læse, at fotografen leverer uredigerede eller redigerede billeder. Men hvad vil det egentlig sige, at et billede er redigeret?

En dygtig fotograf sørger selvfølgelig for at producere nogle ordentlige råbilleder, der som udgangspunkt er gode i sig selv. Men samtidig med, at der naturligvis altid vil være nogle ting, som kan optimeres,  er der også nogle kameratekniske forhold (som jeg ikke vil kede jer med), der gør, at et uredigeret billede i mine øjne ikke kan betragtes som et færdigt billede – hvilket er grunden til, jeg kun udleverer redigerede billeder.

Lad os tage et par eksempler.

1: På dette billede er bruden i baggrunden fanget på et uheldigt tidspunkt og er desuden kun halvt med i billedet. For at rette opmærksomheden mod det vigtige i billedet, nemlig gommen og hans ven, har jeg beskåret det og mørknet hjørnerne en anelse for at holde fokus det rigtige sted.

redigeret-1b

 

2: Kirkerne bliver for det meste oplyst af både dagslys og lamper. Det har et kamera temmeligt svært ved at forstå, hvilket kan resultere i nogle uheldige farver som i nedenstående eksempel. Samtidig er der (for et kamera) ofte meget mørkt i kirkerne, og det kan være svært eller umuligt at få råbillederne lyse nok. I redigeringen har jeg ordnet farverne, lysnet billedet og fjernet det mørke ben i nederste venstre hjørne, hvilket giver et langt mere seværdigt billede.

redigeret-2


3: Dette billede (som i øvrigt er lavet i samarbejde med en kollega) er i udgangspunktet fint, men jeg synes, græsset har et lidt for køligt skær, og jeg vil gerne give billedet et mere drømmende look, som underbygger stemningen lidt bedre.

redigeret-3

 

4: Og så er der selvfølgelig sort/hvid. Nogle billeder tager sig bare hamrende godt ud i sort/hvid, men det er naturligvis ikke noget, der sker af sig selv men er et resultat af redigeringen.

 redigeret-4

Der er selvfølgelig en uendelig lang række andre ting, som også kan gøres i redigeringen, men disse eksempler giver et fint indblik i, hvordan alle billeder kan nyde godt af en smule redigering.